آسه
بندآمدن خونریزی - اخلاط سینه - تسکین دهنده سرفه - باز کننده عادت ماهانه - تقویت لثه - ورم حلق - طحال - تقویت دید چشم - اخلاط خونی - استحکام استخوان ها - جوش دهان - بیخوابی - دیابت - آب آوردن انساج - بواسیر خونی و...
* نامهای دیگر : دیو خار، پیل زهره، فیل زهرج، حضض، حضض مکی، حضض یمانی، خولان، کحل خولان، سریم، زیررک، کام تیغ،آق تیکان، چالی، آل چالسی، قورت تیکان، گرگ تیغ، آقچالی، آسه چینی و کهتر میباشد.
1. خولان یا حضض از نظر حرارت و برودت معتدل و کمی خشک است و عده ای آنرا سرد و خشک میدانند.
2. خولان عصاره این گیاه میباشد که بدین صورت بدست میآید ریشه، ساقه و تخم این گیاه را چند روز در آب خیسانده سپس کوبیده بعد از آن صاف نموده میگذارند که دُردهای آن ته نشین شود و مایع زلال را آنقدر میجوشانند تا سفت شود و بصورت خمیر درآید و نوع مرغوب آن رنگ بیرونش زرد و داخل آن سرخ باشد وقتی در آب حل شود کف آن به رنگ خون در آید و اگر در آتش بیندازید شعله ور میشود.
3. خوردن آن برای ورمهای داخلی و بند آوردن خونریزی مفید است.
4. خولان برطرف کننده اخلاط سینه و تسکین دهنده سرفه میباشد.
5. خولان بازکننده عادت ماهانه است.
6. برای تقویت لثه و ورم حلق آن را مزمزه و غرغره کنید.
7. خوردن خولان برای طحال مضر است با انیسون خورده شود.
8. آسه چینی گونه دیگری است که در ایران بعنوان درختچههای زینتی کاشته می شود.
9. در چین از میوه و پوست این درختچه برای تقویت دید چشم و تنظیم فعالیت کلیه استفاده میشود.
10. برای قطع اخلاط خونی از این گیاه میتوان استفاده کرد.
11. جابر بن حیان گفته است که حضض دو نوع است یکی مکی و دیگری هندی که بیشتر صحبت ما در مورد مکی آن است.
12. خوردن حضض مو را محکم میکند.
13. برای استحکام استخوان ها مفید میباشد.
14. برای از بین بردن جوش دهان آنرا به کام و دهان بمالند.
15. مقدار مصرف آن نیم تا یک گرم میباشد با احتیاط مصرف شود چون سمی است.
16. برای رفع بیخوابی میتوان از خولان نیز استفاده کرد.
17. برای رفع بواسیر خونی از میوه آن میتوان استفاده کرد.
18. میوه این گیاه جهت تقویت قوه باه نیز مفید میباشد.
19. برای درمان آب آوردن انساج از میوه این گیاه استفاده شود.
20. کسانی که دیابت دارند از میوه رسیده این گیاه بین نیم تا یک گرم در روز استفاده نمایند. البته زیر نظر پزشک باشد چون سمی است.
عالی بود